Produsele ecologice sunt cele care au crescut in medii fara pesticide, fara ingrasaminte chimice si fara aditivi. Intrebarea care se pune, dincolo de moda si tendinte, este daca merita sa cumperi produse eco si daca pretul lor este justificat. Alexandru Rozs, proprietarul restaurantului dar si al fermei Cocosu Rosu, ne enumera 5 motive pentru care merita sa consumam alimente bio:
1. Sunt crescute fara substante chimice. Ingrasamintele sunt tot naturale, rezultate din produse care la randul lor au trait si s-au dezvoltat fara chimicale ori alte preparate de sinteza. Animalele din zootehnia bio cresc in spatii deschise, sunt hranite cu hrana bio, fara antibiotice sau medicamente de sinteza. Cultura bio este realizata pe un teren care vreme de doi ani nu suporta niciun fel de tratament chimic. Beneficiile pentru mediu sunt evidente.
2. Eliminarea pesticidelor rupe un cerc vicios. Daca cultura nu foloseste pesticide, nu mai este necesara fabricarea acestora si daca nu mai sunt produse, se reduce cantitatea de CO2 eliminata in atmosfera prin procesul tehnologic.
3. Alimentele bio au un continut dublu de antioxidanti fata de cele industriale. Pesticidele si ingrasamintele chimice consuma mai bine de jumatate din rezerva biologica de antioxidanti pentru a neutraliza chimicalele pe care le absorb din sol. In consecinta, cultura bio este mai bogata in antioxidanti decat cea clasica.
4. Agricultura si zootehnia bio au creat un nou stil de viata, in care principalul argument este respectul pentru ceea ce este in jur, respectul fata de natura si fata de munca.
5. Pentru ca nu contin pesticide, alimentele bio au o perioada de garantie mai mica decat cele „chimice”. Din aceasta cauza nu pot fi transportate, astfel ca se reduce o importanta sursa de poluare – transportul, fie ca este pe sosea, in aer sau pe apa. Gandirea eco militeaza pentru consumul alimentelor doar in perioada in care este sezonul lor.
„Respectăm tradiţia pentru că înţelegem puritatea exerciţiului secular al lucrului cu pământul și crescutului animalelor.Ne-am încăpăţânat să lăsăm animalele să crească la lumina soarelui și am ales să păstrăm vechile soiuri ale legumelor și fructelor. Ceea ce părea a fi un exerciţiu de anduranţă a metamorfozat treptat într-o adaptare autohtonă la curentul BIO. Îmbinarea tradiţiei cu interpretarea pozitivă a acestui curent ne-a înlesnit convingerea că am reușit să creăm o reţetă tradiţională de succes”. A declarat proprietarul Cocosu Rosu, Alexandru Rozs.